0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Darbe anayasası neden yüksek oyla kabul edildi?

Bugün yürürlükte olan Anayasamız 7 Kasım 1982 tarihinde halk tarafından yüzde 91.37 evet oy oranıyla kabul edildi. Ret oyu yüzde 8.63 idi. 

Birilerinin yere göğe sığdıramadıkları 1961 Anayasası ise yüzde 38.3 ret oyuna karşılık yüzde 61.7 evet oyu ile kabul edilmişti. 

Bu iki Anayasa’nın arkasında duranlar, her sıkıştıklarında, halkın özgür iradesiyle şu kadar oyla kabul edilmiştir hamasetiyle, bunu savundular!.. 

Siyasi tarihimizin en büyük çarpıtması budur. Buna zemin hazırlayanlar ise, darbeye maruz kalan taraf olmuştur, maalesef!.. 

Nasıl mı?.. 

Önce 1961 Anayasasını ele alalım. 

Darbecilerin hazırladığı bu Anayasa halk oylamasına sunulurken, Başbakanı ve iki bakanı darağacına sallandırılan Demokrat Parti’nin varisi Adalet Partisi idi. Partinin başında emekli orgeneral Ragıp Gümüşpala vardı. Anayasa oylamaya sunulurken, basın toplantısında Gümüşpala şunları söylüyordu: 

“Anayasa’ya Evet demeye biz bir ay önceden karar vermiştik.” 

Darbe mağduru diğer sağ parti, C.K.M.P’nin başındaki Bölükbaşı da basın toplantısında şunları söylüyordu: C.K.M.P.’nin Anayasa için tutumu beyaz oy vermektir! 

CHP ve İnönü için bir şey demeye lüzum yok!.. 

Eğer bu iki sağ parti, 61 darbesinin Anayasasına evet oyu vermeselerdi, bu halk bu Anayasayı kesinlikle kabul etmezdi!. 

Niye verdiler sorusunun cevabı şu idi: Darbecileri kızdırmayalım. Evet oyu verelim, normal siyasi hayat başlasın, biz de sahnede yerimizi alalım!.. 

Evet, düşünce bu idi!.. 

12 Eylül Anayasası ise görülmemiş bir çoğunlukla kabul edildi. 

Darbecilerin hazırladığı bu Anayasa 7 Kasım 1982 tarihinde halk oyuna sunuldu ve yüzde 91.37 ile kabul edildi. Hayır oyunun oranı ise 8.65 idi. 

12 Eylül darbecileri hep bununla iftihar ettiler, itirazları hep bu yüzde 92’lik oranla geçiştirdiler. 

Evet, gerçekten bu kadar yüksek oranla bu halk hangi siyasi bilinçle bu Anayasa’ya evet oyu verdi?. 

İşin aslı şu idi: Siyasi yasaklı olan dört lider Demirel, Ecevit, Erbakan ve Türkeş… tüm il ve ilçe teşkilatlarının (feshedilmiş de olsa) yönetici ve üyelerine şu talimatı verdiler: 

Yemeyin, içmeyin, köy köy, sokak sokak, ev ev gezin bu Anayasa’ya herkesin evet oyu vermesini sağlayın!.. Hayır çıkarsa, bu darbeciler gitmez!. Evet verin ki, bir an önce normal siyasi hayata (ki… bizde sahnede yerlerimizi alalım) dönülsün!. 

Bu talimatla köy köy, sokak sokak tüm siyasi parti mensupları gezdiler ve bu Anayasaya evet oyu istediler!. 

Yani millet bu yüzde 92’lik evet oylarını Demirel’e, Ecevit’e, Erbakan’a, Türkeş’e… verdi. 

Halkın, darbecilerin hazırladıkları Anayasa’nın bir tek maddesinden haberleri olmadığı gibi, merak da etmediler!..

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX